čtvrtek 31. března 2011

Filosofie je psychologie

Tak nám podle Filipa Tvrdého nějaký experimentální filozof vyzkoumal, že filosofická přesvědčení mají své kořeny v psychologických motivech.
Part of the reason that the problem of free will is so resilient is that each philosophical position has a set of psychological mechanisms rooting for it.
Zajímalo by mne, jaký psychologický motiv přivedl Shauna Nicholse právě k takovému filosofickému zjištění (komplex méněcenosti?) a jak s tím naloží (opustí neexistující filosofii a dá se na dráhu psychologa?).

Jiní jedinci zase tvrdí, že filosofie je sociologie a že idejím dávají povstat společenské poměry.

Na konec to vyjde na stejno, k žádnému přesvědčení se člověk nepřiklání svobodně, ale je k němu přímo předurčen. Já jsem předurčen být teistou, Filip je předurčen být ateistou a čert vem veškerou racionální argumentaci. Akorát mi není jasné, proč se na nás katolíky Filip tak zlobí, když za nic nemůžem.

2 komentáře:

  1. V některých věcech se s Filipem Tvrdým shodujete. Například oba odmítáte psychoanalýzu.

    Když čtu blog Filipa Tvrdého tak rozhodně platí: "filosofická přesvědčení mají své kořeny v psychologických motivech"

    OdpovědětVymazat
  2. K Tvrdému se má stejně Aquinský i Derrida (Filosofie je psychologie). U Derridy stejně jako u Aquinského jsem četl jak to co nesnáší a popisuje Filip Tvrdý, tak i články velmi prosté jasné a srozumitelné.

    Dalším na čem se s Filipem Tvrdým shodnete je kritika Postmodernismu,(u Tvrdého jde o pózu).

    U Filipa stejně jako u vás postrádám formulaci vlastního principu. To vás společně s Filipem Tvrdým odlišuje od Aquinského a Derridy.

    OdpovědětVymazat