středa 24. srpna 2011

Přirozené vysvětlení náboženství

Tvrdý Filip parafrázuje článek (že ho furt baví šířit cizí memy) o přirozeném výkladu náboženství. V článku jsou rozlišovány tři teorie původu náboženství (kognitivní, evoluční, koevoluční). Dvě jsou slibné, třetí je dosti pochybná. Zastavme se u nich.

Kognitivní. Vypadá velmi rozumně. Člověk, protože má rozum, se ptá, co je nutným předpokladem nahodilého světa. A dochází k Bohu, ale i k bohům a různým silám. Ptá se, jaký tento předpoklad musí být a zjišťuje, že nehmotný a osobní, pokud osobnost nepovažuje za zlo jako budhismus.

Evoluční. Také je slibná. Vysvětluje, proč se ateisté moc nemnoží, a proč Evropu brzy převálcuje Islám.

Koevoluční. Nevypadá dobře. Nedokáže vysvětlit, proč se ateismus moc nešíří, i když ateisté blogují a blogují.

4 komentáře:

  1. Ach jo. Vy jste tomu článku moc pozornosti nevěnoval, což? Jinak byste věděl, že kognitivní teorie pracují s koevoluční teorií. Konkrétně s epidemiologií reprezentací, která je daleko životaschopnější alternativou memetiky.
    Jednoduše řečeno epidemiologie reprezentací předpokládá, že některé představy se budou lépe šířit právě kvůli tomu, že bias lidské kognice je budou favorizovat na úkor těch, která těmto bias neodpovídají.
    Takže to co tvrdíte v bodě 3), je nesmysl, protože obtížnost šíření vědeckých představ je v souladu s tím, co předpokládá epidemilogický přístup. A to proto, že ateistická/vědecká vysvětlení velice zřídkakdy odpovídají kognitivním bias. Ale moc se neradujte, to samé platí i pro to, co produkuje silně abstraktní teologie. Vítězem je naopak "lidová víra", "pověry", charismatická hnutí atd. Nebo kolik si myslíte, že je mezi běžnými věřícími skutečných novotomistů? Tipl bych že jen o málo víc než ateistů...

    OdpovědětVymazat
  2. Víte, mně se memetika podobně jako epidemiologie reprezentací jeví jako za vlasy přitažená analogie. Snad může být užitečná pro sledování šíření různých módních vln a podobně. Její aplikace na náboženství je dle mého názoru stejně nemožná jako její aplikace na vědu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Rimbaba: Váš komentář je příliš ateistický/vědecký, než aby koreloval s mojí kognitivní bias. Epidemie se nekoná. Příště to určitě vyjde, Rimbabo.

    OdpovědětVymazat