pondělí 21. března 2011

Fatimský (ne)zázrak

Trochu jsem doufal, že Filip Tvrdý přijde s "přirozeným" vysvětlením tzv. slunečního zázraku ve Fatimě, k čemuž došlo. Jak to tedy podle F. Tvrdého bylo?

Není proto třeba sahat k extravagantním vysvětlením jako je masová halucinace, protože se vlastně nic nestalo a to, k čemu došlo, lze velmi jednoduše přičíst na vrub optickým klamům způsobeným sledováním silného světelného zdroje, možným halovým efektům (např. parhelium) a hlavně autosugestivnímu vlivu náboženského třeštění.
To je velice pozoruhodné zvláště vzhledem k tomu, že
  1. zázrak byl předem ohlášen, ale na to, že půjde o zázrak se sluncem upozornily děti až těsně před ním (70 000 tisíc poutníků tedy předtím nemělo důvod "zírat" do slunce);
  2. přišlo se na něj podívat veliké množství Filipů Tvrdých, kteří se těšili, jak se vysmějí naivní víře náboženských blouznivců a - viděli jej také.
Nu což, nabízí se přece "přirozené" vysvětlení na základě optických klamů, ke kterým- světe div se - došlo právě tehdy, když byl ohlášen sluneční zázrak, a na základě náboženského třeštění, které se asi nějak tajemně přeneslo na naše ateistické spolupozorovatele. To je mi ale náhodička. Inu, náhoda je koneckonců Bůh, jak říká rada Vacátko a Filip Tvrdý.

5 komentářů:

  1. Postoj Filipa Tvrdého, Vám nahrává. Kdyby četl popis zázraku podrobněji, musel by si všimnout, že struktůra vyprávění popisuje trik. Bud trik se sluncem (nadpřirozený trik), nebo trik s něčím co slunce zastupovalo (klasický trik).

    OdpovědětVymazat
  2. Asi tak. A teď je třeba zjistit, jak bylo možné provést klasický přirozený trik a kdo ho provedl. Nic takového nikomu ani nepřišlo na mysl a žádné takové vysvětlení ani ti nejkrkolomější "vysvětlovači" nepodali.

    OdpovědětVymazat
  3. Na začátku je třeba rozdělit zázraky dle autorství. Je velmi pravděpodobné, že Zázraky, které konal Ježíš Kristus jsou jiné "povahy" než ty, u kterých autorem není. Nemyslím si, že lze do stejné kategorie triků zařadit proměnu voda-víno a sluneční zázrak.

    OdpovědětVymazat
  4. Mohli to udělat mimozemšťané,ale moc na ně nevěřím.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat