pondělí 7. března 2011

Velikost vesmíru

Na blogu i-Ateismus je článek, v němž autor argumentuje proti přesvědčení, že hmotný svět byl stvořen Bohem pro člověka. Proč tomu tak podle autora nemohlo být? Inu, proto, že vesmír je veliký a Země je proti němu malá. Autor zjevně slučuje významnost s velikostí.

Matně si vzpomínám na hádky, které jsem absolvoval coby dítě předškolního věku. V nich byla  argumentace velikostí a kladení rovnítka mezi kvalitu a velikost poměrně běžným jevem. "Dokud jsem byl dítě, mluvil jsem jako dítě, smýšlel jsem jako dítě, usuzoval jsem jako dítě; když jsem se stal mužem, překonal jsem to, co je dětinské. " (1 Korintským, 13, 11)

Astrofyzici říkají, že vesmír je veliký, biologové zase soudí, že lidský mozek je nejsložitější systém, který byl ve vesmíru dosud pozorován. Mozart byl malého vzrůstu, zato byl veliký skladatel. Sultan Kosen, pokud vím, nesložil nic. Vesmír je veliký, zato život se vyskytuje jen na planetě Zemi. Co z toho plyne? Že na velikosti mnohdy až tolik nezáleží.

8 komentářů:

  1. Zajímavá argumentace — přirovnat problém uvěřitelnosti „stvoření Bohem pro člověka“ kvůli naprosté nepoměřitelnosti Země (natož člověka) vůči vesmíru k, zjevně hloupému, poměřování dokonalosti na základě rozdílu velikosti.

    OdpovědětVymazat
  2. Autor slučuje velikost s významností. Protože je vesmír veliký a země maličká, pak tu nemůže být vesmír kvůli Zemi a člověku.
    Jenže, když odmyslíme dětské slučování významnosti s velikostí, pak tu máme významnou Zemi, kde existují nejsložitější a nejdokonalejší jsoucna v celém vesmíru, a pustý (byť veliký) okolní vesmír. V takovémto úhlu pohledu již není vůbec nepředstavitelné, že existuje zbytek vesmíru kvůli Zemi a Země kvůli člověku.
    Stačí jen přestat ztotožňovat velikost s dokonalostí. To je celé.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Osobně nevidím rozdíl mezi slučováním velikosti s významností a slučováním složitosti (nebo dokonalosti) s významností.

    Jinak jaký máte důvod se domnívat, že nic složitějšího (co to je mimochodem „dokonalé jsoucno“?) ve zbytku vesmíru (kam ani nedohlédneme) neexistuje?
    ———
    Ad předchozí smazaný komentář — vypadlo mi tam pár slov; příště připíši opravný komentář místo smazání původního.

    OdpovědětVymazat
  5. Ad komentář. Možná že ho můžete ještě smazat takříkajíc nadobro.

    "Osobně nevidím rozdíl mezi slučováním velikosti s významností a slučováním složitosti (nebo dokonalosti) s významností."

    Já ano a souvisí to s mým filosofickým postojem.

    "Jinak jaký máte důvod se domnívat, že nic složitějšího (co to je mimochodem „dokonalé jsoucno“?) ve zbytku vesmíru (kam ani nedohlédneme) neexistuje?"

    Mohl bych připustit, že ve vesmíru ještě něco složitějšího a dokonalejšího existuje, nic by to však neměnilo na mém přesvědčení, že něco kvantitativně obrovského tu může být kvůli něčemu kvalitativně obrovskému (složitému, dokonalému).

    Dokonalé je jednoduše to, co má vše, co má mít. Jak jste si asi všiml bude to souviset s teleologickým pohledem na svět. Mimochodem, ačkoliv evolucionisté teleologii odmítají, jejich argumentace se jí jen hemží.

    OdpovědětVymazat
  6. A taky nezapomínejme, že "uvnitř naší zeměkoule je ještě jedna, mnohem větší" :)

    Zkoušet ve vesmíru operovat s pojmem velikosti omezeným na 3D prostor a ještě z toho zkoušet usuzovat (ne)existenci Boha - to je přinejmenším... zpátečnické.

    OdpovědětVymazat
  7. Velikost vesmíru je významná. Vesmír je obrovskou skládkou odpadu, vesmír je plný smetí. Dobývání kosmu je vlastně jeho recyklací.

    OdpovědětVymazat
  8. Takze by sa dalo povedat, ze cely neuveritelny vesmir sluzi pravdepodobne iba ako kulisa pre velkolepy pribeh vasej spasy, ze?

    A co myslite, ak existuju vyspele mimozemske civilizacie, maju aj oni svojho spasitela? Bol aj u nich na navsteve Jezis? Alebo ine civilizacie spasitela nepotrebovali? Alebo si Boh vyvolil prave Zem, lebo ludia su jeho favoriti?
    Alebo ste presvedceni, ze v celom vesmire uz neexistuje ina inteligentna civilizacia a tym padom je po probleme?

    OdpovědětVymazat